PECS: Είναι ένα πρόγραμμα παρέμβασης ενισχυτικής/εναλλακτικής επικοινωνίας για άτομα με κάποια διαταραχή του φάσματος του αυτισμού ή συναφείς αναπτυξιακές δυσκολίες.
TΕΑCCH: Είναι ένα δομημένο πρόγραμμα, που βοηθά το άτομο με αυτισμό να αναπτύξει δεξιότητες απαραίτητες για την ένταξή του στο κοινωνικό σύνολο. Η δόμηση πραγματοποιείται σε 4 επίπεδα, φυσική οργάνωση-καθημερινό πρόγραμμα-σύστημα εργασίας-οπτική δομή.
Αισθητηριακή Ολοκλήρωση (SensoryIntegration)η μέθοδος αυτή είναι ευρέως γνωστή και αποτελεσματική και επιτυγχάνεται μέσω δραστηριοτήτων/παιχνιδιών που απολαμβάνουν και διασκεδάζουν τα παιδιά (κούνιες, τοίχος αναρρίχησης, τραμπολίνο, μπάλες, κ.ά.).Σε ένα δομημένο και προστατευμένο περιβάλλον με κατάλληλο εξοπλισμό δίνονται αισθητηριακές πληροφορίες, ώστε να τις λάβει το παιδί και μέσω αυτού να έλθει η ολοκλήρωση.
Εντατική Αλληλεπίδραση (Intensive Interaction): Είναι μια προσέγγιση που αφορά κατά κύριο λόγο άτομα με αυτισμό και άτομα με σοβαρές γενικές μαθησιακές δυσκολίες, με μη λεκτική επικοινωνία, τα οποία βρίσκονται σε ένα πρώιμο στάδιο της επικοινωνιακής τους ανάπτυξης και δεν έχουν αναπτύξει ομιλία. Στόχος είναι η διδαχή και εφαρμογή των μη λεκτικών στοιχείων της επικοινωνίας, όπως η εναλλαγή σειράς, η βλεμματική επαφή, η κοινή προσοχή με άλλο άτομο σε δραστηριότητες, η χρήση σωματικής επαφής κατά την επικοινωνία, η κατανόηση και χρήση χειρονομιών, εκφράσεων του προσώπου και της γλώσσας του σώματος και η παραγωγή φωνητικών εκφορών.
ΜΑΚΑΤΟΝ: Είναι ένας πολυμορφικός τρόπος επικοινωνίας για άτομα που αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες, νοητική υστέρηση, αυτισμό και σωματικές αναπηρίες που καθιστούν δυσλειτουργική την επικοινωνία τους με το περιβάλλον. Είναι ένα από τα πιο γνωστά και κυρίως χρησιμοποιούμενα πολυαισθητηριακά, εναλλακτικά προγράμματα ανάπτυξης της επικοινωνίας. Συνδυάζει ομιλία, νοηματικά σήματα και γραφικά σύμβολα και αποτελεί μια οργανωμένη προσέγγιση για τη διδασκαλία της γλώσσας και της επικοινωνίας.
Κοινωνικές Ιστορίες (Social Stories): Είναι μικρά κείμενα που έχουν σκοπό να ενισχύσουν την κατανόηση μιας κοινωνικής κατάστασης και να διδάξουν κοινωνικές δεξιότητες. Οι κοινωνικές ιστορίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να προετοιμάσουν τα παιδιά για νέες καταστάσεις και να βοηθήσουν τους μαθητές να κατανοήσουν κοινωνικές περιστάσεις και πώς μπορούν να συμπεριφερθούν.
Εφαρμοσμένη Ανάλυση Συμπεριφοράς (ΑΒΑ): Είναι μια ευρέως διαδεδομένη πρώιμη και εντατική παρέμβαση σε παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού. Εφαρμόζει με συστηματικό τρόπο μεθόδους που προέρχονται από τη θεραπεία συμπεριφοράς και έχει στόχο τη βελτίωση της συμπεριφοράς και της ποιότητας ζωής του ανθρώπου με δυσκολίες μάθησης.
Earlybird: Είναι ένα πρόγραμμα με στόχο να βοηθήσει τους γονείς να κατανοήσουν τον αυτισμό του παιδιού τους, να δομήσουν την αλληλεπίδραση μαζί του, να χρησιμοποιήσουν στρατηγικές επίλυσης προβλημάτων και έτσι να επανακτήσουν τον έλεγχο.
Αντιμετώπιση Τραυλικής Διαταραχής (LIDCOMBE): Αποτελεί μια πρώιμη μέθοδο παρέμβασης στον τραυλισμό.Είναι μια συμπεριφοριστική παρέμβαση για παιδιά προσχολικής ηλικίας (κάτω των 6 ετών) που παρουσιάζουν τραυλισμό και πιο συγκεκριμένα ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης γονέων από Λογοθεραπευτές για την παροχή καθημερινής θεραπείας στο οικιακό περιβάλλον του παιδιού.
Πρόγραμμα PALIN (PCI): Είναι μέθοδος πρώιμης παρέμβασης στον τραυλισμό.Ουσιαστικά το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος καταπιάνεται με τη θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση των γονέων έτσι ώστε να είναι σε θέση να υποστηρίξουν τη ροή ομιλίας του παιδιού τους ποιοτικότερα, κατανοώντας παράλληλα την πολυπαραγοντική φύση της διαταραχής του τραυλισμού.