Ψυχολογική εκτίμηση αξιολόγηση παιδιού εφήβου
Η Ψυχολογική εκτίμηση αξιολόγηση παιδιού εφήβου γίνεται από ψυχολόγους , οι οποίοι διερευνούν το ψυχολογικό προφίλ του παιδιού μέσω μιας σειράς διαδικασιών όπως είναι
Η παρατήρηση του παιδιού έφηβου
Λήψη κοινωνικού ατομικού ιστορικού
Συνέντευξη με το παιδί- έφηβο
Χορήγηση ερωτηματολόγιων
Χορήγηση ψυχομετρικών τεστ όπως το Wechler WISC-III Α΄ τεστ Αθήνα τεστ
Ανάλογα με το αίτημα η ψυχολογική αξιολόγηση εκτίμηση μπορεί να αφορά
Μαθησιακή αξιολόγηση σχολική ετοιμότητα σχολική αποτυχία σχολική άρνηση
Συναισθηματική αξιολόγηση άγχος και κατάθλιψη ψυχαναγκαστικές ιδέες εμμονές
Συμπεριφοριστική αξιολόγηση διαταραχές διαγωγής παράβαση κανόνων
Αναπτυξιακή αξιολόγηση προβλήματα λόγου επικοινωνίας
Συνήθειες τικ ενούρηση ονυχοφαγία
Η τυπική διαδικασία της ψυχολογικής εκτίμησης αξιολόγησης των παιδιών και των εφήβων ακολουθεί συνήθως τα παρακάτω βήματα:
Αρχική συνάντηση με τους γονείς του παιδιού ή του εφήβου
Συζήτηση σχετικά για τον λόγο της επίσκεψης
Λήψη του ψυχοκοινωνικού ιστορικού του παιδιού.
Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση μεταξύ του ψυχολόγου και της οικογένειας.
Οι γονείς αναφέρουν στον ψυχολόγο σημαντικά γεγονότα της ζωής τους και τους προβληματισμούς τους σχετικά με το παιδί ή τον έφηβό τους.
Ο ψυχολόγος τους εξηγεί τον τρόπο εργασίας του με τα παιδιά ή τους εφήβους αντίστοιχα, τις διαδικασίες και τους στόχους που εξυπηρετεί η ψυχολογική αξιολόγηση.
Συνάντηση του παιδιού ή του εφήβου με τον ψυχολόγο.
Μια συνάντηση γνωριμίας του παιδιού με τον ψυχολόγο είναι σημαντική τότε ο ψυχολόγος αποφασίζει ποια είναι τα καταλληλότερα ερωτηματολόγια και τεστ που θα χρησιμοποιήσει στη ψυχολογική εκτίμηση αξιολόγηση.
Τα μέσα που χρησιμοποιεί το ψυχολόγος είναι συζήτηση με τα παιδιά, το παιδικό ιχνογράφημα, το συμβολικό παιχνίδι επιτρέπουν στο παιδί να εκφράσει αυτά που το απασχολούν και προσφέρουν στον ψυχολόγο μια εικόνα της γνωστικής και ψυχικής του λειτουργίας.
Η διερεύνηση του ατομικού γνωστικού προφίλ του παιδιού και του εφήβου .
Η αξιολόγηση μας δίνει στοιχειά που μας επιτρέπουν να διερευνήσουμε το ατομικό προφίλ του παιδιού και να αναδείξουμε τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία της γνωστικής του και συναισθηματικής του λειτουργίας.
Αποτελέσματα ψυχολογική εκτίμηση αξιολόγηση παιδιού εφήβου και θεραπευτική πρόταση
Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία της ψυχολογικής αξιολόγησης, ο ψυχολόγος ανακοινώνει στους γονείς του παιδιού τα αποτελέσματα της εξέτασης τους παρουσιάζει και να τους εξηγήσει τα αποτελέσματα στα οποία οδηγήθηκε.
Ο ψυχολόγος ολοκληρώνει την αξιολόγηση κάνοντας συμβουλευτική στους γονείς και προτείνοντας την καταλληλότερη θεραπευτική παρέμβαση για την συγκεκριμένη περίπτωση .