Τι είναι ψυχοκινητική καθυστέρηση και τι Ψυχοκινητικότητα
Η ψυχοκινητική καθυστέρηση ψυχοκινητική καθυστέρηση είναι η αργή εξέλιξη της ανάπτυξης ενός παιδιού.
Η Ψυχοκινητικότητα είναι η σκόπιμη κινητική συμπεριφορά, στην οποία εμπλέκεται το σώμα του παιδιού και η οποία προκαλείται, οργανώνεται και ελέγχεται από ψυχικούς μηχανισμούς.
Πλευρίωση:
Με τον όρο «πλευρίωση» αναφερόμαστε στην εξειδίκευση μιας λειτουργίας ή δραστηριότητας στη μια πλευρά ενός οργανισμού. Η πλευρίωση παρατηρείται σε ασυμμετρίες των κινητικών, των αισθητικών και των γνωστικών λειτουργιών. Οι ασυμμετρίες αυτές αντικατοπτρίζουν διαφοροποιημένη εξειδίκευση των δύο εγκεφαλικών ημισφαιρίων.
Σωματικό σχήμα ή εικόνα σώματος:
Η άμεση επίγνωση του σώματός μας, είτε βρίσκεται σε στάση (ακίνητο), είτε σε δυναμική στάση, δηλαδή σε κίνηση.
Ισορροπία:
Ισορροπία σημαίνει κατανομή του βάρους του σώματος γύρω από τον κατακόρυφο άξονα, ο οποίος είναι το σημείο αναφοράς, το υπομόχλιο της ισορροπίας.Τι είναι Ψυχοκινητική ανάπτυξη και ψυχοκινητική καθυστέρηση
Ψυχοκινητική ανάπτυξη είναι η διαδικασία αυτή κατά την όποια ένα βρέφος κατακτά τα αναπτυξιακά ορόσημα και αποκτά συνεχώς νέες ικανότητες, που διαμορφώνονται από την αλληλεπίδραση του με το περιβάλλον του γενετικού υλικού DNA με τους εξωτερικούς παράγοντες.
Τι είναι ψυχοκινητική καθυστέρηση
Η Ψυχοκινητική καθυστέρηση, επίσης γνωστή ως ψυχοκινητική διαταραχή περιγραφεί την επιβράδυνση της εξέλιξης της ανάπτυξης δηλαδή τα παιδιά που αργούν να κατατάσσουν τα αναπτυξιακά ορόσημα .Η ψυχοκινητική καθυστέρηση μπορεί να αφορά μόνο ένα τομέα ανάπτυξης π.χ. καθυστέρηση στην κίνηση τον κινητικό τομέα ή μπορεί να περιλαμβάνει περισσότερους τομείς.
Κατηγοριοποίηση της ανάλογα με την βαρύτητα.
Η ψυχοκινητική καθυστέρηση ανάλογα με την βαρύτητα κατατάσσετε σε τρεις κατηγορίες ήπια όταν είναι μόνο σε ένα τομέα .
Μέτρια όταν αφορά σε δυο τομείς
Βαριά ψυχοκινητική ή γενικευμένη καθυστέρηση όταν είναι σε όλους τους τομείς της ανάπτυξης και συχνά συνδέεται με την νοητική υστέρηση .Ένα συνώνυμος Όρος που χρησιμοποιούμε για να περιγράψουμε την διαταραχή αυτή είναι ανωριμότητα
Ανησυχητικά σημάδια ψυχοκινητικής καθυστέρηση
Στον κινητικό τομέα της ανάπτυξης για τους πρώτους 24 μήνες
Δεν κρατά όρθιο το κεφάλι του μέχρι τους 5 μήνες
Δεν έχει κατακτήσει την ανεξάρτητη καθιστή θέση μέχρι του 11 μήνες.
Δεν έχει περπατήσει μέχρι του 18 μήνες.
Στον τομέα της επικοινωνίας και του λόγου ομιλίας.
Δεν γυρίζει σε δυνατούς θορύβους μέχρι 3 μηνών
Δεν μιμητέ δεν δείχνει με το δάκτυλο μέχρι 15 μηνών
Δεν έχει κατάκτηση βασικό λεξιλόγιο 50 λέξεων στους 24 μήνες .
Στο κοινωνικό τομέα και συναισθηματικό .
Δεν χαμογέλα όταν του χαμογελάμε μέχρι 5 μηνών.
Δεν δείχνει ενδιαφέρον να εκτέλεση εντολή που του ζητάμε μέχρι 14 μηνών.
Δεν μιμητέ συμβολικές χειρονομίες πάντα με τα από εμάς 16 μηνών.
Πως γίνεται διάγνωση της ψυχοκινητικής καθυστέρησης .
Για να κάνουμε διάγνωση της σε ένα παιδί θα συνήθως παρουσιάζει ανησυχητικά σημάδια στην κατάκτηση των αναπτυξιακών οροσήμων σε αυτές τις περιπτώσεις κάνουμε αναπτυξιακή εξέταση χορηγούμε στο παιδί το αναπτυξιακό check up plus .Τα τεστ ανάπτυξης μπορούν να γίνουν σε όλες τις ηλικίες από τον πρώτο μηνά μέχρι και τα 7 χρόνια . Τα τεστ ανάπτυξης μας δίνουν σημαντικές πληροφορίες για το ρυθμό της ανάπτυξης του παιδιού και μας εντοπίζουν τους τομείς που μπορεί να υπάρχει καθυστέρηση συγκριμένα εντοπίζουν καθυστέρηση λόγου ,κινητική καθυστέρηση ,νοητική καθυστέρηση .