Τεστ Στοματοπροσωπικής εξέτασης αναπτυξιακή δυσπραξία
Τεστ Στοματοπροσωπικής εξέτασης αναπτυξιακή δυσπραξία περιλαμβάνει τον έλεγχο των στατικών και κινητικών δομών του μηχανισμού ομιλίας
υπερώα, δόντια, χείλη, γλώσσα
Δηλαδή πέραν της ανατομικής κατασκευής, ελέγχονται
Η μυοκινητική αρτιότητα των αρθρωτών (σημάδια αδυναμίας ή χαμηλού μυϊκού τόνου αποτελούν σύμπτωμα δυσαρθρίας και βοηθά στη διαφοροδιάγνωση)
Η διαδοχοκίνησή τους σε λεκτικές και μη λεκτικές δοκιμασίες.
Στο στοματο-κινητικό έλεγχο εξετάζεται η δύναμη, η ακρίβεια, η ταχύτητα, ο συντονισμός και το εύρος των κινήσεων των δομών.
Η αξιολόγηση της εναλλασσόμενης κίνησης (AMR) και διαδοχοκίνησης (SMR) περιλαμβάνει
επανάληψη των συλλαβών /pa/-/pa/-/pa/, /ta/-/ta/,/ta/, /ka/,/ka/,/ka/ και /pa-ta-ka/,/pa-ta-ka/ αντίστοιχα και ελέγχεται ο ρυθμός και η ταχύτητα παραγωγής (ASHA, 2007· Duffy, 2012).
Σε περιπτώσεις παιδιών με υποψία δυσπραξίας, εξετάζονται επίσης .
Οι δεξιότητες του παιδιού σε καταστάσεις “πραγματικής ζωής” (π.χ., γλείφει ένα γλειφιτζούρι)
Συγκρίνονται με τις δεξιότητες σε καταστάσεις “προσποίησης” (π.χ., προσποιείται ότι γλείφει ένα γλειφιτζούρι) (Velleman, 2003· ASHA, 2007).
Σε παιδιά με δυσπραξία κατά το στοματοπροσωπικό έλεγχο, ίσως παρατηρηθούν οι παρακάτω λειτουργίες
Των δομών του στοματοπροσωπικού μηχανισμού ( cdc McNeil, 2009 ):
- Μυϊκός τόνος: παιδιά με δυσπραξία μπορεί να εμφανίζουν ελαφρώς χαμηλό μυϊκό τόνο, που χαρακτηρίζονται από μία στάση με ανοιχτό το στόμα και ελαφριά εξώθηση της γλώσσας. Ωστόσο, αυτό δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως διαγνωστικό χαρακτηριστικό ,καθώς μπορεί να συνυπάρχει με άλλες διαταραχές.
- Μεμονωμένες κινήσεις: (φιλί, χαμόγελο, εξώθηση γλώσσας) σημειώστε αν το παιδί ολοκληρώνει τις κινήσεις κατόπιν εντολής ή μίμησης και πόσες προσπάθειες είναι απαραίτητες.
- Ακολουθίες των κινήσεων: (φιλί, χαμόγελο, γλώσσα μέσα-έξω, γλώσσα δεξιά- αριστερά, κτλ.). Παρατηρήστε προσπάθειες αναζήτησης, προσπάθεια, ψαχούλεμα των θέσεων, λανθασμένη αλληλουχία, ακανόνιστο ρυθμό.
- Δυσκολία στην εκτέλεση δράσεων μίμησης ή προσποίησης απ’ ότι αυθόρμητης εκτέλεσης στην πραγματικότητα: π.χ. σύγκριση ικανότητας να γλείφει ένα γλειφιτζούρι και να προσποιείται ότι γλείφει ένα γλειφιτζούρι.
- Δυσκολία μεταφοράς μιας μαθημένης κινητικής ικανότητας σε ένα νέο πλαίσιο (φτωχή ικανότητα γενίκευσης): Παρατηρήστε για ενδείξεις αν το παιδί μπορεί να εκτελέσει μια ενέργεια στο περιβάλλον που την έμαθε, αλλά όχι κάπου αλλού.
- Φτωχός συντονισμός κατά τη σίτιση: ήπια φίμωση/ πνιγμός (πιθανή συνύπαρξη με στοματική δυσπραξία).
- (Velleman, 2003· McNeil, 2009 )