Σχολική ετοιμότητα σήμερα είναι ένα θέμα που απασχολεί ειδικούς και γονείς .Πραγματικά τα τελευταία 30 χρόνια η κοινωνία καλείται να αντιμετωπίσει τη «Σύγχρονη Νοσηρότητα» της παιδικής ηλικίας, όπως την χαρακτηρίζει η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής .
Που οφείλεται στη μεταβαλλόμενη επιδημιολογία των νοσημάτων της εποχής μας.
Έτσι ο παιδίατρος πέραν της παραδοσιακής ενασχόλησής του με τα εμπύρετα και άλλα κλασσικά νοσήματα της παιδικής ηλικίας.
Καλείται να ασχοληθεί και με προβλήματα όπως οι αναπτυξιακές διαταραχές (του λόγου, της ομιλίας, της συμπεριφοράς) .
Που είναι πολύ συχνές στην Προσχολική ηλικία και λίγο αργότερα με προβλήματα που αφορούν τις επιδόσεις των παιδιών στο σχολείο και τις μαθησιακές τους δυσκολίες, οι οποίες προλαμβάνονται όπως θα δούμε με τον έλεγχο της Σχολικής Ετοιμότητας.
Ποιο είναι το μέγεθος του προβλήματος στο εξωτερικό;
Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, όπου έχουν γίνει μεγάλες πληθυσμιακές και διαχρονικές μελέτες, υπολογίζεται ότι:
1 στα 3 παιδιά του νηπιαγωγείου στερείται των γλωσσικών ικανοτήτων που είναι απαραίτητες για την κατάκτηση του γραπτού λόγου (την ανάγνωση και τη γραφή). Ανάλογο ποσοστό παιδιών, όταν αρχίζουν το σχολείο εμφανίζουν μαθησιακές δυσκολίες. Έτσι:
Ένας στους 3 μαθητές της Α’ Δημοτικού τοποθετούνται σε προγράμματα ενισχυτικής διδασκαλίας για την ανάγνωση, χωρίς βέβαια να έχουν δυσλεξία.
Πολλά από αυτά συνεχίζουν να έχουν μαθησιακές δυσκολίες καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής φοίτησης. Για αυτό και πάλι, ανάλογο ποσοστό,
- 37% των μαθητών της Δ΄Δημοτικού έχουν αναγνωστική ικανότητα χαμηλότερη της ηλικίας τους.
Να θυμίσω ότι, μετά την Δ΄ Δημοτικού η σχολική επάρκεια είναι άμεσα συνδεδεμένη με την αναγνωστική ικανότητα.
Στην χώρα μας δεν έχουν γίνει ανάλογες επιδημιολογικές μελέτες, διαθέτουμε όμως έμμεσους δείκτες που προσεγγίζουν το πρόβλημα.
Σχολική ετοιμότητα σήμερα το μέγεθος του προβλήματος των μαθησιακών δυσκολιών στην Ελλάδα με έμμεσους δείκτες
Έτσι γνωρίζουμε ότι σε όλη τη χώρα λειτουργούν 1570 Τμήματα Ένταξης σε Κανονικά Δημόσια Δημοτικά Σχολεία (1325) και Νηπιαγωγεία ( 147).
Να διευκρινίσω ότι τα Τμήματα Ένταξης ή αλλιώς Ειδικές Παράλληλες Τάξεις.
Υποστηρικτική Διδασκαλία σημαίνει ότι στο σχολείο –πέραν του κανονικού δασκάλου- υπάρχει και άλλος δάσκαλος Ειδικής Αγωγής.
Ο οποίος για μια ώρα κάθε μέρα διδάσκει 2-5 παιδιά από κάθε τάξη που έχουν μαθησιακές δυσκολίες, την ύλη της τάξης τους με πιο αργό όμως ρυθμό.
Πολύ καλό θεσμικό. Υπάρχουν επίσης
336 Ειδικά Σχολεία (Νηπια=118, Δημοτικά=170,
Γυμνάσια=10 Λύκεια=4 Ειδικά ΤΕΕ=9 και Ειδικά Εργαστήρια=80 )
για τα παιδιά εκείνα που εμφανίζουν σοβαρές μαθησιακές δυσκολίες και δεν μπορούν να φοιτήσουν στα κανονικά σχολεία.
Βέβαια σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες που αντιμετωπίζονται με ιδιαίτερα Μαθήματα στο σπίτι .
Σε φροντιστήρια ή σε ειδικά κέντρα, ο αριθμός των οποίων όπως όλοι ξέρουμε είναι μεγάλος και δεν είναι εύκολο να υπολογισθεί.
Εύκολα κανείς διαπιστώνει ότι οι μαθησιακές δυσκολίες είναι μια συχνή παιδιατρική διαταραχή που απασχολεί τον παιδίατρο και τους γονείς.
Η μετάβαση του παιδιού στο σχολείο, αποτελεί μείζονα αλλαγή στη ζωή του. Πρέπει λοιπόν να είναι έτοιμο και καλά προετοιμασμένο γι’ αυτό.