Η υπερκινητικότητα – παρορμητικότητα είναι ένα από τα βασικά συμπτώματα της ΔΕΠΥ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητας).
Ο όρος αυτός -ΔΕΠΥ- χωρίζεται σε 3 διαγνωστικές κατηγορίες καθώς η διάσπαση προσοχής και η υπερκινητικότητα μπορεί να υπερέχουν της άλλης σε σημαντικό βαθμό. Συγκεκριμένα υπάρχει:
- Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής/Υπερκινητικότητας, Συνδυασμένος Τύπος
- Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής/Υπερκινητικότητας, με Προεξάρχοντα τον Απρόσεκτο Τύπο
- Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής/Υπερκινητικότητας, με Προεξάρχοντα τον Υπερκινητικό-Παρορμητικό Τύπο
Πως καταλαβαίνουμε ότι ένα παιδί είναι υπερκινητικό;
- κάνει νευρικές κινήσεις με τα χέρια και τα πόδια (κοινώς είναι στην πρίζα)
- σηκώνεται συνέχεια από τη θέση του στην τάξη
- έχει την τάση να σκαρφαλώνει όπου βρει
- δεν του είναι εύκολο να συμμετέχει με ησυχία σε ομαδικές δραστηριότητες
- μιλάει συνέχεια
Υπερκινητικό ή ζωηρό παιδί;
Παιδί χωρίς αταξίες δεν γίνεται! Μιας και είναι χαρακτηριστικό των παιδιών η κινητικότητα που τα βοηθά στην μάθηση και την εξερεύνηση είναι σημαντικό να διαχωρίζονται από την υπερ-κινητικότητα. Το πιο σημαντικό στοιχείο της αφύσικης υπερκινητικότητας είναι ότι αυτή είναι φανερή παντού και πάντα και μερικές φορές παρουσιάζεται χωρίς όρια. Ο γονιός θα καταλάβει την αφύσικη φύση της, αφού θα επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα του παιδιού.
Παρορμητικότητα
Ένα παιδί παρορμητικό χαρακτηρίζεται από γρήγορες απαντήσεις και αποφάσεις, χωρίς σκέψη. Είναι πού ανυπόμονο στην πραγματοποίηση των επιθυμιών του και αδυνατεί να κάνει υπομονή όταν του ζητηθεί.
Αιτίες
Δεν μπορούμε να απαριθμήσουμε με σαφήνεια τις αιτίες της ΔΕΠΥ, αλλά έχει γίνει αποδεκτό ότι παίζουν ρόλο οι νευρολογικοί και γενετικοί παράγοντες. Γι’ αυτόν τον λόγο παρατηρούνται στο στενό οικογενειακό περιβάλλον κι άλλα παιδιά με ΔΕΠΥ.
Θεραπευτική προσέγγιση
Αν δεν διαγνωστεί η ΔΕΠΥ, σημαίνει ότι μεγαλώνοντας, το παιδί θα έχει αντίκτυπο στην ζωή του και την καθημερινότητά του. Στο σχολείο οι βαθμοί του δεν θα είναι καλοί και θα παρουσιάζει μία συμπεριφορά επιθετικοί προς το περιβάλλον του.
Η αξιολόγηση και αντιμετώπιση της ΔΕΠΥ με τον κατάλληλο τρόπο είναι πολύ σημαντικό βήμα. Αυτό πραγματοποιείται από ειδικούς ψυχικής υγείας και παιδαγωγούς. Το παιδί εξετάζεται σε όλους τους τομείς και εκτιμάται κατόπιν αξιολόγησης. Ακόμα εξετάζεται από ιατρό για να αποκλειστεί οποιαδήποτε οργανική πάθηση. Για την εξέλιξη του παιδιού απαιτείται συνεργασία γονέων και δασκάλων και κυρίως συμβουλευτική, εκπαίδευση και υπομονή!