Τα παιδιά με ψυχολογικές/ψυχοσυναισθηματικές διαταραχές μπορεί να παρουσιάσουν πολύ σημαντικές επιπτώσεις στην καθημερινότητά τους, ειδικά αν μείνουν χωρίς θεραπεία. Συνήθως με αυτές τις διαταραχές είναι αλληλένδετες με την σχολική αποτυχία και τις κακές διαπροσωπικές σχέσεις.
Ποιες είναι οι ψυχολογικές διαταραχές;
Αγχώδεις διαταραχές
Το παιδί μπορεί να εκδηλώνει διάφορες φοβίες, την γνωστή διαταραχή μετατραυματικού στρες, ιδεοψυχαναγκασμούς κ.α.
Τα παιδιά μπορεί να τα βιώνουν αυτά με την μορφή εφιάλτη ή συγκεκριμένης φοβίας. Επίσης μπορεί να κάνουν επίμονες σκέψεις.
Κατάθλιψη
Η απομόνωση, η απώλεια όρεξης, η εύκολη κόπωση, η δυσκολία στην συγκέντρωση αλλά και συναισθήματα απόγνωσης μπορεί να σημάνουν καμπανάκια για κατάθλιψη.
ΔΕΠΥ
Το παιδί παρουσιάζει διάσπαση προσοχής και είναι υπερκινητικό και παρορμητικό. Το χαρακτηρίζει η απροσεξία και συνήθως η σχολική του επίδοση είναι χαμηλή.
Αυτισμός
Επηρεάζει την ανάπτυξη του παιδιού και δρα δραματικά στην επικοινωνία και την αλληλεπίδραση. Πριν τα 3 χρόνια ένας ειδικός παιδοψυχολόγος μπορεί να διαγνώσει τον αυτισμό.
Σύνδρομο Tourette
Το παιδί έχει κινητικά ή φωνητικά τικ. Χειροτερεύουν όταν στρεσάρεται ή ενθουσιάζεται το παιδί αλλά να επιμένουν και υπό φυσιολογικές συνθήκες μέχρι την ενήλικο ζωή.
Διατροφικές διαταραχές
Η ανορεξία ή αντίθετα η βουλιμία μπορεί προκαλέσει μεγάλη ψυχική διαταραχή στο παιδί. Το παιδί μπορεί να αποκτήσει έμμονή με το βάρος του και να αποσπάται από οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα.
Ψυχώσεις
Η διπολική διαταραχή, η κατάθλιψη αλλά και η σχιζοφρένεια είναι μέσα στις συναισθηματικές διαταραχές ή αλλιώς ψυχώσεις. Αυτά τα παιδιά είναι απρόβλεπτα και πρέπει να παρακολουθούνται από ειδικό από πολύ νωρίς.
Αίτια
Δεν έχουν καθοριστεί συγκεκριμένα και τεκμηριωμένα αίτια, αλλά πιστεύεται ότι ο συνδυασμός γενετικών παραγόντων μαζί με το οικογενειακό περιβάλλον είναι ένας βασικός λόγος εμφάνισης τέτοιων διαταραχών.
Αντιμετώπιση από γονείς
Οι γονείς θα πρέπει να αποτινάξουν από πάνω τους τα ταμπού και τον φόβο του κοινωνικού στιγματισμού και να επισκεφθούν μαζί με το παιδί έναν ειδικό. Αν δεν το κάνουν το πιθανότερο είναι το παιδί να χειροτερέψει και να διαμορφώσει πλέον αναπηρία. Όσο νωρίτερα δει το παιδί ένας ειδικός παιδοψυχολόγος, τόσο πιο καλή είναι η αντιμετώπιση στο πρόβλημα συναισθήματος αλλά και γενικότερης συμπεριφοράς.