Οι μαθησιακές δυσκολίες είναι ένας γενικευμένος όρος, ο οποίος περιλαμβάνει αρκετές διαταραχές στην επικοινωνία, στην ανάγνωση, την γραφή, τον προφορικό λόφο, τις μαθηματικές πράξεις. Οι δυσκολίες αυτές θεωρείται ότι προϋπάρχουν στο άτομο λόγω κάποια δυσλειτουργίας του κεντρικού νευρικού συστήματος.
Αν οι γονείς παρατηρούν ότι το παιδί «έχει μείνει πίσω» στο σχολείο, μπορεί να σημαίνει ότι αντιμετωπίζει κάποια μαθησιακή δυσκολία. Όσο το δυνατόν νωρίτερα γίνει η διάγνωση τόσο το καλύτερο για την πρόοδο του παιδιού. Το ιδανικό είναι η εκτίμηση αυτή να γίνει στην προσχολική ηλικία με το Τεστ Παυλίδη (Pavlidis Test) για να αποφευχθεί το αίσθημα της μειωμένης αυτοπεποίθησης που μπορεί να αντιμετωπίσει το παιδί.
Διαχωρισμός μαθησιακών δυσκολιών
Γενικές
Συνήθως οι μαθητές παρουσιάζουν ελλείψεις σε όλα τα μαθήματα.
Ειδικές
Αφορούν την δυσλεξία, δυσορθογραφία, δυσγραφία, δυσαριθμησία. Οι μαθητές υστερούν στα μαθήματα που σχετίζονται με την μαθησιακή δυσκολία. Συνήθως είναι πολύ καλοί στα πρακτικά μαθήματα και παρουσιάζουν κενά στα φιλολογικά. Αυτός είναι και ο λόγος, που σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες εξετάζονται προφορικά.
Συμπτώματα
Στην Ανάγνωση
Δυσκολία στην ανάγνωση, αργή ανάγνωση, ακολουθία κειμένου με το δάχτυλο για να μην χάσει την σειρά των λέξεων, παράλειψη συλλαβών, λανθασμένη προσφορά λέξεων, διάβασμα της ίδιας γραμμής δύο φορές.
Στην Γραφή
Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό μαθησιακής δυσκολίας στην γραφή είναι η παράλειψη ή η επανάληψη γραμμάτων, η αντικατάσταση λέξεων, η δυσκολία ανάγνωσης των λέξεων που γράφει το παιδί, η μη χρήση βασικών κανόνων ορθογραφίας.
Στα Μαθηματικά
Το παιδί δεν μπορεί να κάνει απλές προσθέσεις και να βάζει τους αριθμούς στην σωστή σειρά, δεν αντιλαμβάνεται την ποσότητα, στις πράξεις του πολλαπλασιασμού και της διαίρεσης η δυσκολία είναι πάρα πολύ μεγάλη και σε μερικές περιπτώσεις παρατηρείται έντονα και απώλεια μνήμης σε αριθμητικές πράξεις που έχουν διδαχθεί πολλάκις.
Αντιμετώπιση
Οι μαθητές αυτοί θα πρέπει να έχουν την εποπτεία ενός εξειδικευμένου εκπαιδευτικού στην τάξη, ώστε να τους επιβλέπει. Η επιβράβευσή τους είναι πολύ σημαντική στην εκπαιδευτική διαδικασία, τόσο από τους εκπαιδευτικούς όσο και από τους γονείς. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αξιολογείται το παιδί, ώστε να κριθεί αν χρειάζεται παράλληλη στήριξη ή όχι.