Η σημασία της πρώιμης λογοθεραπευτικής παρέμβασης
Το ποσοστό επιτυχίας της πρώιμης λογοθεραπευτικής παρέμβασης αγγίζει το εξαιρετικά αισιόδοξο 95%. Ακόμα και αν υπήρχε η σιγουριά ότι τα παιδιά αυτά θα μιλούσαν κάποια μέρα καθαρά και ομαλά χωρίς θεραπεία, η παρέμβαση αυτή με κανέναν τρόπο δεν βλάπτει το παιδί.
Αντιθέτως μάλιστα, του δίνει την ευκαιρία να βελτιώσει το λόγο του και άρα την αυτοεκτίμηση και την κοινωνικότητά του.
Παράγοντες επικινδυνότητας εμφάνισης τραυλισμού
Οι βασικότεροι παράγοντες που, σε συνάρτηση μεταξύ τους και όχι ο καθένας από μόνος του, καταδεικνύουν την ύπαρξη χρόνιου προβλήματος και όχι μια απλή διαταραχή, ικανή να ξεπεραστεί από μόνη της, είναι οι εξής:
1.Το οικογενειακό ιστορικό: η ύπαρξη ενός συγγενή που τραύλιζε ως παιδί ή συνεχίζει να τραυλίζει ως ενήλικος.
2. Η ηλικία κατά την έναρξη: ο τραυλισμός που εμφανίζεται πριν από τα 3 ½ χρόνια έχει αυξημένες πιθανότητες να εξαφανιστεί μόνος του.
3. Ο χρόνος που μεσολαβεί από την έναρξη: παιδιά που τραυλίζουν έξι μήνες και πάνω, έχουν λιγότερες πιθανότητες να το ξεπεράσουν μόνα τους.
4. Το φύλο: Τόσο λόγω εγγενών διαφορών μεταξύ των δύο φύλων, όσο και εξαιτίας διαφορετικής αντιμετώπισης από το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον, τα κορίτσια φαίνεται ότι ξεπερνούν ευκολότερα τον τραυλισμό από τα αγόρια.
5. Άλλοι γλωσσικοί παράγοντες: τα παιδιά που δεν κάνουν γλωσσικά λάθη, έχουν περισσότερες πιθανότητες να ξεπεράσουν τον τραυλισμό χωρίς τη βοήθεια ειδικού.