ΑΡΘΡΑ

Επιστημονικά άρθρα για παιδιά και εφήβους

Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για τα στάδια της παιδικής ζωγραφικής

By: | Tags: , , , , , , , , , , , | Comments: 0 |

Από την στιγμή που το παιδί σας κλείσει το πρώτο έτος της ζωής του, θα κάνει τις πρώτες του μουτζούρες και σημάδια πάνω στο χαρτί. Από 18-20 μηνών θα αρχίσει σιγά σιγά να σχηματίζει γραμμές κάθετες, οριζόντιες και καμπύλες.

Απολαμβάνει την κίνηση και την αντίσταση του μολυβιού πάνω στο χαρτί.

Όταν το παιδί σας γίνει 3 ετών χρησιμοποιεί τη ζωγραφική ως μέσο έκφρασης των συναισθημάτων του. Δεν σχηματίζει πια αυθαίρετες γραμμές και μουτζούρες. Στην ηλικία των τεσσάρων, ένας ενήλικας μπορεί πλέον, να κατανοήσει ένα σχέδιο του.

Ένα παιδί για πολλά χρόνια απεικονίζει στο χαρτί, μία διαφορετική πραγματικότητα. Οι διαστάσεις, οι αναλογίες, η έμφαση που δίνει στα θέματα καθώς και τα χρώματα που επιλέγει, είναι σύμφωνα με το πώς το ίδιο αντιλαμβάνεται τον κόσμο γύρω του. Επομένως, εκτός από συναισθήματα εκφράζει και την αντίληψη που έχει για το περιβάλλον στο οποίο αναπτύσσεται. Οι διαστάσεις που δίνει στα αντικείμενα και στις φιγούρες αντικατοπτρίζουν το πώς βλέπει το παιδί τη σχέση με τον εαυτό του και τους άλλους.

Όταν ένα παιδί ζωγραφίζει ένα σπίτι, έχει μεγάλη συναισθηματική αξία, καθώς συμβολίζει την αγάπη και την εικόνα που έχει για την οικογένεια του. Αποκαλύπτει τη σχέση και αυτά που νιώθει για τα υπόλοιπα μέλη, αδέρφια και γονείς.

Το χρώμα που επιλέγει να χρησιμοποιήσει ένα παιδί σε κάθε ζωγραφιά του, είναι ακόμα ένας τρόπος να εκφράσει τα συναισθήματα και τις επιθυμίες του. Επίσης, απεικονίζει στοιχεία του χαρακτήρα και της προσωπικότητας του.

Η συμβουλή του Ειδικού:

Προτού μπείτε στη διαδικασία να ερμηνεύσετε τη ζωγραφιά του παιδιού σας, είναι προτιμότερο να λάβετε υπόψη τη συναισθηματική του κατάσταση καθώς και τα γεγονότα που έχουν προηγηθεί. Εάν κάποια σχέδια του σας ανησυχούν, απευθυνθείτε σε έναν Ειδικό, ο οποίος έχει την εμπειρία να ερμηνεύσει και να τα αξιολογήσει με υπευθυνότητα.

Leave a Reply