Λογοθεραπεια

logo8erapeia (1)Πολλά φυσιολογικά παιδιά χρειάζονται, σε αρκετές περιπτώσεις, εξειδικευμένη βοήθεια στην ανάπτυξη του λόγου και της ομιλίας με στόχο την κοινωνικοποίησή τους.

Πως βοηθάει η λογοθεραπεία στην καθυστέρηση του λόγου

Πολλά παιδιά στην εξέλιξη της ανάπτυξής τους παρουσιάζουν καθυστέρηση στην ομιλία, με αποτέλεσμα να χρειάζονται βοήθεια. Η λογοθεραπεία είναι μια επιστημονική ειδικότητα και εφαρμόζεται σε παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν διαταραχές στο λόγο και στην ομιλία. Στόχος της λογοθεραπείας είναι να βοηθήσει τα παιδιά ώστε να μπορέσουν να αναπτύξουν την ικανότητα του λόγου και της ομιλίας σύντομα. Μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ της καθυστέρησης της ομιλίας και των μαθησιακών δυσκολιών. Είναι σημαντικό η παρέμβαση να γίνεται έγκαιρα για την καλύτερη αντιμετώπιση της δυσκολίας.

Πως βοηθάει η λογοθεραπεία στη σωστή άρθρωση των λέξεων

Η λανθασμένη άρθρωση πολλές φορές μοιάζει με τη «μωρουδίστική ομιλία» επειδή πολλά παιδιά δεν προφέρουν σωστά φθόγγους- συλλαβές – λέξεις π.χ. νερό – νεό, θάλασσα – τάλλασα. Οι φθόγγοι μαθαίνονται με μια διαδοχική σειρά. Μερικά παιδιά, όμως, μολονότι μεγαλώνουν, δε μπορούν να βελτιώσουν τη προφορά της ομιλίας τους και συνεχίζουν να κάνουν λάθη σε αυτά. Τα παιδιά χρειάζονται εκπαίδευση με λογοθεραπεία ώστε σύντομα να μπορούν να αρθρώνουν σωστά.

Απευθύνεται σε παιδιά με:

-καθυστέρηση λόγου
-δυσφρασία – αφασία
-διαταραχή στην άρθρωση
-απραξία και δυσαρθρία ομιλίας
-ψευδισμός
-διαταραχές κατάποσης
-κρανίο εγκεφαλικής κάκωσης
-μαθησιακές δυσκολίες
-παιδικό τραυλισμό.

Πως βοηθάει η λογοθεραπεία στον παιδικό τραυλισμό

Ο τραυλισμός είναι μια διαταραχή του προφορικού λόγου που αφορά το ρυθμό και την ταχύτητα της ομιλίας. Ο κεκεδισμός και ο τραυλισμός είναι το ίδιο πράγμα. Συνήθως ξεκινά στην προσχολική ηλικία αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε μεγαλύτερη ηλικία. Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί ο τραυλισμός να εξαφανιστεί από μόνος του ενώ σε άλλα παιδιά μπορεί να γίνεται πιο έντονος όσο περνάει ο χρόνος από τη μέρα που πρωτοεμφανίστηκε. Όταν οι γονείς ανησυχήσουν θα πρέπει να ζητήσουν βοήθεια από κάποιο λογοθεραπευτή. Αυτός με ειδικές ασκήσεις αναπνοής και άλλες τεχνικές βοηθάει το παιδί και την οικογένειά του στην αντιμετώπιση της δυσκολίας.

ΡΩΤΗΣΤΕ ΜΑΣ

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με την ερώτηση σας και θα σας απαντήσουμε άμεσα.