Εργοθεραπεια

gp (1)Μέσα από εξειδικευμένα παιχνίδια και συγκεκριμένες δραστηριότητες, ο ειδικός εργοθεραπευτής αναπτύσσει τις αισθητηριοκινητικές  λειτουργίες του παιδιού σας.

Προτείνει λύσεις και καθοδηγεί τους γονείς πώς να βοηθήσουν το παιδί στο σπίτι.

Μέσα από την εργοθεραπεία εκτιμά τις δεξιότητες – ικανότητες των νηπίων –παιδιών στους τομείς.
•    Αδρή – Λεπτή κινητικότητα
•    Ισορροπία – Συγχρονισμένη κίνηση
•    Οπτική αντίληψη – Διάκριση –  Μνήμη
•    Προσανατολισμός στον χώρο και στον χρόνο
•    Γραφοκινητικές δεξιότητες
•    Ικανότητες οργάνωσης  λειτουργικών παιχνιδιών
•    Ικανότητα αυτοεξυπηρέτησης

Σε ποια ηλικία μπορεί το παιδί να κάνει εργοθεραπεία;
Είναι  σίγουρο  ότι όσο πιο γρήγορα εντοπιστούν οι δυσκολίες του παιδιού τόσο πιο εύκολη θα είναι η αντιμετώπιση τους με την βοήθεια της εργοθεραπείας. Βέβαια αρκετά συχνά έχουμε και παιδιά Δημοτικού ή Γυμνασίου που χρειάζονται βελτίωση σε κάποιον  τομέα.

Πότε πρέπει  οι γονείς να ζητήσουν βοήθεια;
•    Εάν οι γονείς ανησυχούν ότι το παιδί έχει μείνει λίγο «πίσω».
•    Εάν υπάρχει κάποιο διαγνωσμένο πρόβλημα.
•    Εάν η νηπιαγωγός του σχολείου εντοπίζει κάποιες δυσκολίες.
•    Εάν ο παιδίατρος συμβουλεύει τους γονείς να ζητήσουν βοήθεια.

Στο κέντρο :
Χρησιμοποιούμε έγκυρες διαγνωστικές δοκιμασίες που εντοπίζουν αξιόπιστα τις αδυναμίες του παιδιού.
Εφαρμόζουμε εξατομικευμένα ψυχοπαιδαγωγικά προγράμματα εξάσκησης. Εκπαίδευση με σύγχρονες μεθόδους και πλούσιο υλικό. Επανεκπαίδευση με τα πιο σύγχρονα επιστημονικά προγράμματα.
Συνεργαζόμαστε άμεσα με γονείς, εκπαιδευτικούς και επαγγελματίες συναφών ειδικοτήτων (λογοθεραπευτές και αναπτυξιολόγους) καθώς και με υπηρεσίες και φορείς που συνδράμουν με αποτέλεσμά να παρακολουθούμε σταθερά την πορεία της εξέλιξης του παιδιού σε όλους τους τομείς της ανάπτυξης του.

Εφαρμόζουμε εξειδικευμένα tests και συγκεκριμένα:

Movement-ABC2_kitMovement ABC- (Assessment Battery For Children) 4-12

Είναι μια δοκιμασία εξέταση οπτικοκινητικού συντονισμού κινητικής συνεργασίας – ισορροπιστικών αντιδράσεων και αδρής κινητικότητας. Γίνεται σε παιδιά με κινητική αδεξιότητα – νευρολογικές διαταραχές και χρόνια εξέταση 60′. Το αποτέλεσμα που παίρνουμε είναι σε αναπτυξιακή ηλικία.

ΤΕΣΤ Αντιληπτικής Ικανότητας TVPS

Εκτιμά 7 διαφορετικές ικανότητες αντίληψης σε 2 επίπεδα για παιδιά απο 4 εώς 12 ετών και 13 έως 19 ετών. Visual descrimination, visual memory, visual-spacial relationship, visual sequencial memory, visual – figure ground, visual closure. Κάθε ένα απο τα 7 τεστ περιέχει 16 θέματα τοποθετημένα με σειρά δυσκολίας. Το αποτέλεσμα που παίρνουμε μας δίνει αντιληπτικό νοητικό πηλίκο – αντιληπτική ηλικία και εκατοστιαίες θέσεις. Κάνοντας ποιοτική ανάλυση των αποτελεσμάτων μπορούμε να εντοπίσουμε σε ποιούς τομείς υπάρχει η μεγαλύτερη απόκλιση και να σχεδιάσουμε το θεραπευτικό σχήμα που θα ακολουθήσουμε. Δίνοντας το τεστ σε παιδιά νηπιαγωγείου μπορούμε να προλάβουμε μελλοντικές μαθησιακές δυσκολίες. Στα παιδιά του Δημοτικού μπορούμε να διαγνώσουμε σε ποιο τομέα της αντίληψης υπάρχει μεγαλύτερη δυσκολία και να ακολουθήσουμε το ειδικό θεραπευτικό πρόγραμμα του TVPS.

tvmsΤεστ Οπτικοκινητικής Αντίληψης TVMS

Το τεστ αυτό ελέγχει τον οπτικοκινητικό συντονισμό και παρέχει πληροφορίες σχετικά με νευροαισθητηριακές διαταραχές. Έχει 2 επίπεδα για παιδιά 4 έως 12 ετών και 13 έως 19 ετών. Αποτελείται απο 16 σχήματα τα οποία πρέπει το παιδί να αντιγράψει με ακρίβεια. Ελέγχει την οπτικοκινητική ακρίβεια, τον κινητικό έλεγχο, τον κινητικό συγχρονισμό και την ερμηνεία μορφής σχημάτων. Με το αποτέλεσμα βρίσκουμε τη νοητική ηλικία του παιδιού στον τομέα της οπτικοκινητικής αντίληψης. Με την ποιοτική ανάλυση των αποτελεσμάτων μπρορούμε να καθορίσουμε το θεραπευτικό πρόγραμμα. Το δίνουμε σε παιδιά νηπιαγωγείου για να διαγνώσουμε οπτικοκινητική αδεξιότητα και σε παιδιά Δημοτικού για δυσκολίες στη γραφή και μαθησιακές δυσκολίες.

Test Tarps

Είναι για παιδιά 5 έως 14 ετών. Μετράει την ικανότητα του παιδιού για λογική, αφηρημένη και κριτική σκέψη. Εκτιμά τη δυνατότητα να προσλαμβάνει ακουστικά ερεθίσματα, να χρησιμοποιεί κριτική σκέψη και να καταλήγει σε λογικά συμπεράσματα. Μας παρέχει πληροφορίες σχετικά με τη δυνατότητα του παιδιού να κάνει σύνθεση, ανάλυση, γενίκευση μιας λογικής σκέψης.

ΡΩΤΗΣΤΕ ΜΑΣ

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με την ερώτηση σας και θα σας απαντήσουμε άμεσα.